Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2021

Blad 11

Eexter Mosterdsoep Recepten


Iris Jansen maakt de lekkerste Mosterdsoep van Eext

De afgelopen periode hebben we uitvraag gedaan naar recepten voor Mosterdsoep. We hebben op deze uitvraag 4 reacties mogen ontvangen. Onderstaand de recepten. Deze vier inschrijvers zijn benaderd om een pannetje mosterdsoep te maken op 18 december. Deze zijn tijdens de mini-kerstmarkt "uitgedeeld" aan klanten van Onze Winkel en de kerstmarkt. Zij konden de soep proeven en hun mening kenbaar maken. Onze klanten hebben dus de lekkerste mosterdsoep van Eext Bepaald. De meningen waren verschillend maar uiteindelijk wist Iris Jansen met een nipte voorsprong te winnen. De lekkerste mosterdsoep 2021 van Eext is dus de Mosterdsoep van Iris Jans

Onderstaande recepten zijn geplaatst op volgorde van binnenkomst. 


Mosterdsoep alla Jansen

nr. 1

Ingrediënten:

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 125 ml room
  • 1 liter groente bouillon
  • Groningse mosterd
  • 125 gram spekreepjes

Hoe maak je het:

Stap 1: laat de boter smelten

Stap 2: voeg de bloem toe en roer dit tot het roux is

Stap 3: maak ondertussen in een andere pan de groente bouillon

Stap 4: voeg daar bij de roux en roer dit goed door met een garde tot het egaal is, kook dit 10 minuten

Stap 5: bak de spekjes op de juiste manier

Stap 5: voeg nu 2,5 tot 3 eetlepels mosterd toe

Stap 7: voeg de room toe

Stap 8: voeg de spekjes toe

Stap 9: proef de soep nog even na of hij na wens is


Mosterdsoep van Dina

ingrediënten;

50 gr.  boter

60 gr.  bloem

1 liter runderbouillon

3 flinke eetlepels Groninger mosterd (grof)

250 gr. magere rookspekjes

125 ml  room

1 kleine prei

Bereiden:

  • boter smelten, maar niet bruin laten worden. voeg de bloem toe en laat dit 4 minuten garen
  • voeg beetje bij beetje de bouillon toe en roer dit tot een gladde soep
  • ondertussen de spekje uitbakken
  • voeg de mosterd aan de soep toe en laat de soep op een laag vuur 5 minuten indikken
  • snij de prei in hele dunne ringetjes
  • doe de room in de soep maar laat de soep niet meer koken
  • vlak voor het opdienen de spekjes en de prei aan de soep toevoegen.

Eet smakelijk.

lekker met stokbrood en kruiden boter


Mosterdsoep van Jarna

Mosterdsoep met Hollandse garnalen en gerookte zalm

 

Nodig voor ongeveer anderhalve liter

  • Roomboter ca 50-100 g
  • Bloem ca 6 eetlepels
  • Grove mosterd
  • Groente / tuinkruiden bouillon blokje
  • Bosui
  • 2 sjalotjes
  • Bakje hollandse garnalen
  • Gerookte zalm
  • Kookroom
  • Peper zout

Bereiden:

  1. Verhit de boter in een pan en fruit de sjalotjes en meng de bloem erdoor
  2. Schenk de bouillon er beetje bij beetje door en voeg de moesterd toe, afhankelijk hoe scherp je het wilt.
  3. Laat doorkoken en voeg wat kookroom toe.
  4. Als te dun is kan je nog wat bloem met boeter mengsel toevoegen en anders als te dik is extra water.
  5. Doe op het aller  laatst de garnalen, zalm en bosui erdoor

Aaltje's mosterdsoep met gerookte paling & gerookte Zalm!

Mosterdsoep met gerookte zalm &  gerookte Paling (voor 6 pers)

Benodigdheden:

  • 1Prei,
  • 1teentje knoflook,
  • 1 sjalotje,
  • 40 gram boter,
  • 40 gram bloem
  • 2 stuks kippenbouiliontabletten,
  • 125 ml droge wijn,
  • 125 ml slagroom,
  • 3 eetlepels grove (Groninger) mosterd,
  • snuifje peper,
  • suiker
  • 4 takjes (krul) peterselie,
  • 150gram gerookte paling,
  • 150 gram gerookte zalm

Bereiding:

  1. Was de prei en snipper deze fijn. Alleen het lichte groene en het witte van de prei.
  2. Pel en snipper de sjalot en de knoflook
  3. Smelt de boter in de pan en fruit hierin de prei ,sjalot en knoflook op een laag vuurtje gedurende 5 minuten zonder het te laten kleuren.
  4. Roer de bloem erdoor en laat op een laag vuur ongeveer 1 minuut meebakken.(let op niet donker laten kleuren.)
  5. Voeg hierna scheutje voor scheutje 400 ml water toe. Blijf roeren tot er een gladde licht gebonden saus ontstaat.
  6. Voeg de Bouillontablet ,125 ml witte droge wijn en 900 ml water toe.
  7. Breng de soep aan de kook en laat het ongeveer 5 min zachtjes door koken.
  8. Roer de mosterd los met enkele eetlepels hete soep.
  9. Schenk dit al roerend bij de soep.
  10. Let op.. de soep mag niet meer koken!
  11. Breng het op smaak met zout, peper, en evt. ietsje suiker.
  12. Snijd de gerookte paling in stukjes en  snipper de gerookte zalm .Voeg dit samen toe.
  13. Hak de peterselie grof. Hier garneer je de soep mee.
  14. Doe wat gerookte zalmsnippers in een soepkom en schenk de soep er overheen.
  15. Strooi een beetje peterselie erover en smullen maar!!!!!!