Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2020

Blad 13

December wijnen 2020


Lamblin & Fils, IGP Pays d'Oc Chardonnay

passend bij het kerstmenu: klassiek, vis en snel

Omschrijving:

Strogele wijn met lichte groene reflecties. De wijn heeft een plezierige neus met aroma’s van bloemen. We proeven duidelijke hinten van exotisch fruit en mineralen. De afdronk is heel plezierig.

Spijsadvies:
Vis en schaaldieren, delicatessen en warme voorgerechten.


Corte Nova, Cuvèe i.g.t. Spumante

passend als aperitief bij kerstmenu en natuurlijk tijdens oud en nieuw

Omschrijving:

Deze Extra Dry spumante wordt gemaakt van de regionale druifsoorten Prosecco/Glera druiven en Incrocio Manzoni. Strogeel, fris, bloemig en fruitig met een aromatische geur en lange afdronk. Een heerlijk goed gestructureerde frisse wijn vol fruit en een persistente afdronk.

Spijsadvies:
Een heerlijk glas om van te genieten als aperitief of gewoon tijdens een heerlijke maaltijd. Goed te combineren met gevogelte (kip) en lichte salades.

Oude Heerengracht Chenin Blanc

passend  bij het kerstmenu: klassiek

Omschrijving:

De populairste witte druivensoort in Afrika. Een transparante licht-groengele wijn, gekenmerkt door een fruitige, florale en frisse neus. Fris en vlot in de mond en droog in afdronk. Mooi evenwicht fruit en zuren.

Spijsadvies:
makkelijk drinkbare witte wijn.


Wijnen in december bij onze winkel Eext


Casa Silva - Chardonnay/Sémillon

Passend bij het kerstmenu: Vega

Omschrijving:

Casa Silva Chardonnay Sémillon is verleidelijk en mooi krachtig wit, meloen, limoen, perzik, citrus van de chardonnay, een vleugje boenwas, bloemen, zacht en sappig, goede zuren, fijne frisheid.

Spijsadvies:
Ideaal voor lichte visgerechten, mosselen, garnalen, gegrilde kip en Caesar salade

Cantina Chiorri Garbino IGT Rosso

passend  bij het kerstmenu: klassiek 

Omschrijving:

Een volle, krachtige en fruitige wijn. Evenwichtig, genereus en glad met een aangenaam aanhoudende afdronk. De wijn is robijnrood van kleur met paarse accenten.

Spijsadvies
Deze wijn is lekker bij gevulde hapjes, vleeswaren, matig belegen schapenkaas en gegrild vlees.


Sogno del Sud, Baglio Gibellina Grillo (BIO)

passend bij het kerstmenu: bij: vis- en vega

Een druivensoort die zijn oorsprong vindt in Sicilië en van alle Siciliaanse druivensoorten het meest over de hele wereld verkoopt. De druiven worden met de hand geplukt, waarnaar ze in stalen vaten gevinifieerd worden. 

Omschrijving:

In het glas een mooie stro gele kleur. In de neus een intens en aangenaam exotisch fruit met hints van specerijen. In de mond fris en heerlijk zacht, mooi uitgebalanceerd met een aanhoudende afdronk.

Spijsadvies:
Deze (BIO) Grillo is heerlijk bij visgerechten als gerookte zalm, tonijn en zwaardvis.


Ruby en Tawny port: de meest gedronken portsoorten

 

U hoeft geen portkenner te zijn om te proeven dat een glas Ruby port anders smaakt dan een glas Tawny port. Probeer beide soorten maar eens naast elkaar. U merkt direct een groot verschil tussen Ruby en Tawny port. Maar waar zit ‘m dat nou in?

Ruby: Robijn rode Port, zoet en vol

Een Ruby port is donker- of robijnrood tot paars aan toe. Hij heeft een zoete, volle smaak van zwarte bessen, chocola, stroop en kersen. Niet al te complex dus uitstekend geschikt voor een avondje thuis of een verjaardag en lekker bij een chocolaatje of zachte kaas. Nederlanders drinken graag deze rode port. Voornamelijk omdat deze minder kost dan Tawny. Maar let op: een te goedkope fles heeft geen lekkere afdronk. Ook is de smaak direct al weg

Makers van Ruby port gebruiken een paar druivensoorten, vooral de Touriga Francesa, Tinta Roriz en Touriga Nacional. Zodra ze geplet worden, begint de fermentatie van het zoete sap. Daarna gaat de wijn meteen op fles om het rijpingsproces te stoppen. Een fles Ruby kunt u prima een paar jaar ongeopend laten liggen. Breekt u hem aan, dan blijft hij door de hersluitbare kurkdop zeker nog een maand goed.

Tawny: taankleurig, zacht en complex

Een echte Tawny krijgt zijn naam niet zomaar. Daarvoor moet hij minimaal drie jaar rijpen op houten vaten. Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney. In de verte haalt u er misschien ook wel vijgen uit.

Een belangrijk verschil tussen Ruby en Tawny port is dat Tawny port moeilijker te maken is omdat het een ‘blend’ is. Deze port bestaat uit een melange van meerdere jaren. De makers proeven elke twaalf maanden om de consistentie van de smaak in de gaten te houden. Geen overbodige luxe, zeker als u bedenkt dat sommige Tawny’s wel tien tot veertig jaar in het vat liggen te rijpen. Dit rijpingsproces stopt zodra de port in de fles zit. Ook een Tawny bewaart u ongeopend gerust een paar jaar zonder smaakverlies. Eenmaal ontkurkt, heeft u twee maanden de tijd om ervan te genieten.


Maak een Gratis Website met JouwWeb