Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

Lekker dichtbij december 2021

Blad 15

Kerstontbijt


Begin de feestdagen in stijl met een uitgebreid kerstontbijt. Van een verfrissende smoothie tot verrassend warme gerechtjes. Er zit voor een ieder wel iets bij. Zo zit de kerst stemming er meteen bij het hele gezin in. 


Start de dag feestelijk met een ontbijtcrumble! Eenvoudig om te maken en het perfecte ontbijt om de dag goed te beginnen. Bekijk het recept hier.

Ontbijtcrumble

Ingrediënten

  • 10 grote dadels

  • 150 gram pecannoten

  • 75 gram walnoten

  • 50 gram havermout 

  • 2 appels (geschild, in blokjes) 

  • 2 peren (geschild, in blokjes) 

  • 3 theelepels kaneelpoeder

  • 1 handje rozijnen

  • 4 eetlepels yoghurt

  • evt. honing

Benodigdheden:

  • keukenmachine

  • 4 kleine lage ovenschaaltjes (ingevet) of

  • 1 lage ovenschaal (ingevet)

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Wel de dadels in lauwwarm water tot ze iets zachter zijn. Mix de dadels daarna één voor één in de keukenmachine tot een pasta. Voeg vervolgens de noten toe en mix tot een grof geheel. Roer de havermout erdoor.

  2. Schep de helft van de crumble in de ovenschaaltjes en druk licht aan. Maal de helft van de appels en de peren in de keukenmachine tot een moes. Schenk deze moes in een kom en roer vervolgens de overige blokjes appel en peer, de kaneel en rozijnen erdoor.

  3. Verdeel deze appel-perenvulling over de ovenschaaltjes en bestrooi met de overige crumble. Zet de schaaltjes circa 20 minuten in de oven, tot de crumble knapperig is. Serveer met de yoghurt en naar smaak een beetje honing.

Bron: boodschappen.nl


Een klassieker uit Frankrijk die niet mag ontbreken tijdens een feestelijk kerstontbijt: oeufs en cocotte! Een eitje gegaard in een ovenschaaltje. Niet alleen een lekker ontbijtrecept, maar het ziet er ook nog eens leuk uit!

Oeufs en cocotte met champignons en spekjes

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 50 gram magere spekreepjes

  • 100 gram champignons (in plakjes) 

  • 1 handje platte peterselie (fijngehakt)

  • 4 eetlepels crème fraîche

  • 4 eieren 

  • 4 sneeën brood (naar keuze)

  • 25 gram boter

Benodigdheden:

  • 4 (ramequin)bakjes (ingevet) of

  • 4 eenpersoons ovenschaaltjes (ingevet)

  • braadslede of

  • grote ovenschaal

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes knapperig. Voeg de champignons toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg de peterselie toe.

  2. Schep in elk schaaltje wat van het paddenstoelenmengsel en 1 eetlepel crème fraîche. Bestrooi met peper en eventueel zout. Breek steeds voorzichtig 1 ei erboven.

  3. Zet de schaaltjes in een braadslede. Giet kokend water naast de schaaltjes, tot ze voor de helft onder staan. Bak de eitjes 5-8 minuten in de oven, afhankelijk van de gewenste gaarheid van de dooier.

  4. Rooster de sneetjes brood goudbruin en bestrijk ze met de boter. Snijd het brood in repen en serveer bij de eierpotjes.

Bron: boodschappen.nl


Lekker om mee op te warmen: deze spicy hot almond drink! Een smaakvolle warme drank met amandeldrink, kaneelpoeder en kardemom.

Spicy hot almond drink

Ingrediënten:

  • 300 milliliter amandelmelk

  • 1 theelepel kaneelpoeder

  • 0.5 theelepel kardemompoeder

  • 1 steranijs

  • 1 eetlepel honing

Bereiden:

  1. Verwarm in een steelpan al kloppend de amandelmelk, kaneelpoeder, kardemompoeder, steranijs en honing. Blijf kloppen tot de amandeldrink licht schuimt. Dit kan ook met een melkklopper.

  2. Verwijder de steranijs en schenk het drankje in een groot glas of mok. Voeg extra honing toe naar smaak en maak af met een snufje kaneelpoeder.

Bron: boodschappen.nl


Een pannenkoek uit de oven, het kan gewoon met dit recept! Deze ovenpannenkoek met bosvruchten-ricotta ziet er feestelijk uit en is ook nog eens erg lekker.

Ovenpannenkoek met bosvruchten-ricotta

Ingrediënten:

  • 50 gram boter

  • 350 gram ricotta

  • 4 eieren 

  • 200 milliliter melk

  • 50 gram suiker

  • 150 gram bloem

  • 1.5 theelepels bakpoeder

  • 200 gram diepvriesbosvruchten

  • 1 zakje vanillesuiker

  • evt. honing of

  • ahornsiroop

Benodigdheden:

  • braadslede (20 x 30 cm) of

  • grote ovenschaal (ingevet)

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Smelt de boter in een (steel)pan. Klop 250 gram ricotta los met de eieren, melk en suiker. Giet de gesmolten boter erbij. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en spatel tot een egaal beslag.
  2. Giet het beslag in de braadslede. Verdeel de helft van de bosvruchten erover en bak 25-30 minuten in de oven, tot het beslag mooi gerezen en goudbruin is.
  3. Meng intussen de overige ricotta met de overige bosvruchten en vanillesuiker. Snijd de pannenkoek in repen en serveer met een schepje bosvruchten-ricotta. Besprenkel naar smaak met honing of ahornsiroop.

Bron: boodschappen.nl


Hoe lekker zien deze cruffins met hazelnootpasta eruit? Dit recept is perfect voor het kerstontbijt en zal goed in de smaak vallen bij de kids. Bovendien heb je het recept binnen tien minuten in de oven staan!

Cruffins met hazelnootpasta

Ingrediënten:

  • 1 blikje croissantdeeg

  • 6 theelepels hazelnootpasta

  • 3 eetlepels hazelnoten (fijngehakt)

  • poedersuiker (om te bestrooien)

Benodigdheden:

  • muffinvorm (ingevet)

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Rol het croissantdeeg helemaal uit. Snijd het deeg in 3 rechthoeken van steeds 2 driehoekjes deeg aan elkaar. Druk deze 2 driehoekjes op de stippellijn goed tegen elkaar aan, zodat je een rechthoek krijgt en de stippelrand gesloten is.

  2. Bestrijk de rechthoeken met hazelnootpasta en bestrooi met de helft van de hazelnoten. Rol het deeg vanaf de lange kant op. Snijd vervolgens elke rol met een scherp mes in de lengte door de helft. Leg de opengesneden kant boven en bestrooi met de overige hazelnoten.

  3. Leg elk rolletje deeg in een holte van de muffinvorm en bak in de oven in circa 20 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen en bestrooi naar smaak met poedersuiker.

Bron:boodschappen.nl


Nog meer gerechten met blikjes croissantdeeg. Deze kerstkrans is een echte "blikvanger" tijdens het kerstontbijt.

Kerstkrans met rauwe ham, pistachenoten en feta

Ingrediënten

  • 300 gram rauwe hammen (grof gehakt)

  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)

  • 1 mespunt kerriepoeder

  • 100 gram pistachenoten (grof gehakt)

  • 100 gram feta (verkruimeld)

  • 2 blikjes croissantdeeg

  • 1 ei (losgeklopt) 

Benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier

Bereidingstip:

  • Vervang de rauwe ham in dit recept ook eens door gekookte ham.
  • Neem pecan- of hazelnoten in plaats van pistachenoten.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng de ham met de knoflook, kerrie, de helft van de pistachenoten en de feta.

  2. Neem het croissantdeeg uit de verpakking en snijd de driehoekige deegplakken los. Zet een kom van 10-12 cm ∅ cm in het midden van de bakplaat.

  3. Leg de korte zijdes van de driehoeken iets overlappend tegen de kom aan. Haal dan de kom weg zodat je een stervormige deeglap krijgt met een gat in het midden.

  4. Verdeel de vulling over het deeg en houd hierbij de randen en punten van het deeg vrij. Sla de punten over de vulling naar het midden en plak ze vast aan de onderkant van de korte deegzijdes.

  5. Bestrijk de bovenkant met ei en bestrooi met de rest van de nootjes. Bak de krans in het midden van de oven in circa 18 minuten gaar en goudbruin.

Bron:boodschappen.nl


Lekker en gezond: deze smoothie in twee kleuren! De ene helft is een bananensmoothie met pindakaas en de andere helft is een bosvruchtensmoothie. Kleurrijk én het ziet er leuk uit in je glas.

Tweekleuren-smoothie

Ingrediënten:

  • 200 gram diepvriesbosvruchten

  • 1 limoen (sap)

  • 2 bananen (bevroren)

  • 500 milliliter amandelmelk

  • 8 eetlepels pindakaas

Benodigdheden:

  • blender

Bereiden:

  1. Pureer de bosvruchten met het limoensap in de blender. Schenk het mengsel in 4 hoge glazen.

  2. Maak de blender schoon en voeg de in plakjes bevroren bananen, amandeldrink en pindakaas toe. Mix tot een romig geheel.

  3. Schenk de bananensmoothie op het bosvruchtenmengsel. Garneer de smoothie met extra bosvruchten.

Bron: boodschappen.nl


Geen kerstontbijt zonder kerststol. Deze kunt u natuurlijk kopen bij Onze Winkel Eext. Maar zelf kleine kerststolletjes maken kan natuurlijk ook. 

Kerststolletjes

Ingrediënten:

  • 125 gram boter

  • 350 gram bloem (gezeefd) en

  • 2 eetlepels bloem (om te bestuiven)

  • 1 theelepel speculaaskruiden

  • 3 eetlepels witte basterdsuiker

  • 1 sinaasappel (rasp) 

  • 7 gram gedroogde gist (zakje)

  • 2 eieren 

  • 150 milliliter melk (lauw)

  • 2 eetlepels rum

  • 0.5 sinaasappel (sap) 

  • 300 gram amandelspijs

  • 100 gram blanke rozijnen

  • 100 gram gedroogde cranberry's

  • 150 gram krenten

  • 50 gram blanke amandelen (grof gehakt)

  • 50 gram sukadesnippers (fijngesneden)

  • 50 gram oranjesnippers (fijngesneden)

  • 2 eetlepels poedersuiker

Benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier

Bereiden:

  • Smelt 75 gram boter.
  • Meng de gezeefde bloem met de specu- laaskruiden, basterdsuiker en een snufje zout in een kom.
  • Voeg de sinaasappelrasp toe en strooi de gist erover.
  • Voeg 1 ei, de gesmolten boter, melk en rum toe. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot een plakkerig deeg.
  • Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg 8-10 minuten met een koele, beetje vochtige hand.
  • Leg het deeg terug in de kom, dek af en laat 30-35 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Klop het andere ei los. Meng de helft ervan met het sinaasappelsap door de amandelspijs.
  • Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestuif het werkvlak met bloem en druk de deegstukken iets uit.
  • Verdeel de rozijnen, cranberry's, krenten, amandelen en sukade erover en kneed erdoor
  • Wrijf een deegroller in met bloem en rol ovale lapjes van het deeg.
  • Vorm rolletjes van de amandelspijs en leg ze in het midden in de lengte van de deeglapjes. Vouw een helft van het deeg er bijna helemaal overheen tot de vorm van een kerststolletje.
  • Plak het deeg dicht met de rest van het losgeklopte ei.
  • Laat op de bakplaat onder een vochtige doek 25-30 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220ºC.
  • Smelt de rest van de boter en bestrijk het deeg met de helft ervan.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 200ºC en bak de stolletjes in de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg ze op een rooster en laat een beetje afkoelen.
  • Bestrijk met de overige boter en bestuif de stolletjes met een dikke laag poedersuiker.

Bron:boodschappen.nl


Zin in een hartig ontbijt? Smashed avocado met ei is altijd goed. De combinatie met kip en tomaat zorgt ervoor dat jij na dit stevige ontbijt er weer goed tegenaan kan!

Smashed avocado met gepocheerd ei, kip en tomaatjes

Ingrediënten:

  • 200 gram cherry-/kerstomaatjes 

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 4 sneeën ciabattabroden

  • 2 avocado's (gehalveerd) 

  • 2 eetlepels zure room

  • 4 eieren (vers) 

  • 4 plakjes gerookte kipfilet (vleeswaren)

Bereidingstip:

Liever geen vlees? Vervang de kip in dit recept door gerookte zalm of verkruimelde feta.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Besprenkel de tomaatjes met 1 eetlepel olijfolie en zout en gril in de oven in circa 15 minuten zacht.

  2. Besprenkel het brood met de overige olijfolie en bak de laatste 6-8 minuten mee in de oven. Breng een grote pan met ruim water aan de kook voor de eieren.

  3. Schep het vruchtvlees uit de avocado, voeg de zure room eraan toe en prak grof met een vork. Breng op smaak met een flinke snuf zout en peper. Verdeel de geprakte avocado over de sneetjes brood.

  4. Zet de warmtebron van het water laag, zodat het water tegen de kook aan blijft. Breek 1 ei in een kommetje en laat het kommetje in het water zakken, zodat het zich gedeeltelijk vult met water. Keer het kommetje rustig om en laat het ei in het water glijden. Herhaal met de andere eieren en laat ze zo 3-4 minuten tegen de kook aan garen. Roer niet in het water.

  5. Schep de eieren met een schuimspaan uit de pan en snijd eventuele sliertjes eiwit weg. Verdeel de plakjes kip en geroosterde tomaatjes over de broodjes en leg een gepocheerd ei erop.

 

Bron:boodschappen.nl



Born foto en tekst: rewe.de en boodschappen.nl