Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2021

Blad 17

In de kerstbakkerij 


Koekjes horen gewoon bij kerst! Wie een kleurrijk kerstbord wil vullen met heerlijke koekjes staat voor de grote vraag: wat bakken we? Sommige koekjes zijn echte klassiekers die ons elk jaar vergezellen. Dan zijn er de koekjes die we nog van oma kennen en die we zelf zelden bakken. In tegenstelling tot de traditionele gebakjes duiken er steeds meer trends op, zoals kerstkoekjes, koekjes voor speciale diëten en zelfs hartige koekjesalternatieven. Laat u door onze recepten inspireren om uw eigen persoonlijke bakplaat te maken:


Fruitig gevulde kruimeldeegkoekjes

Ingrediënten:

  • 250 g bloem
  • 80 g poedersuiker
  • 125 g zachte boter
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 50 g aardbeienjam

Voorbereiden:

Jij hebt nodig:  Huishoudfolie , deegroller en koekjes uitsteker (verschillende vormen)

Bereiden:

  1. Kneed snel alle ingrediënten, behalve de aardbeienjam, met je handen in een kom tot een glad deeg, wikkel in vershoudfolie en zet ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte en rol het deeg ongeveer 5 mm dik uit op een met bloem bestoven werkblad.
  3. Steek met vormpjes het deeg uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Snijd een gat in het midden van de helft van de koekjes met een kleinere uitsteker voor de latere vulling.
  5. Bak ongeveer 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
  6. Laat afkoelen op een rooster, leg op elk van de koekjes een 1/2 theelepel jam zonder uitsparing en leg de andere koekjes erop.

Koekjeshuis gemaakt van zanddeeg

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 250 g boter (zacht)
  • 125 g suiker
  • 375 gram bloem
  • 270 g poedersuiker
  • Snoepjes voor decoratie

Voorbereiden:

Jij hebt nodig: Huishoudfolie, bakpapier, deegroller en een spuitzak

Bereiden:

  1. Deel het ei. Houdt de eierdooier apart.  Bewaar de eiwitten voor het glazuur.
  2. Kneed voor het deeg de eidooier, boter, suiker en bloem tot een deeg. Bewaar het deeg plat en in huishoudfolie gewikkeld in de koelkast voor minimaal 60 minuten.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C heteluchtoven. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  4. Kneed het deeg na de afkoeltijd nog even door en rol het dan uit op een met bloem bestoven werkblad en laat het iets dikker worden. Gebruik een scherp mes om het deeg met behulp van een sjabloon uit te snijden en op de bakplaat te leggen.
  5. Als er nog deeg over is, kan dit worden gebruikt om een ​​bodemplaat voor het koekjeshuis te bakken.
  6. Knip naar wens ramen en deuren uit de koekjes. Plaats de afgewerkte sneden in de voorverwarmde oven en bak tot de koekjes goudbruin zijn (ongeveer 20 minuten). Laat daarna volledig afkoelen op de bakplaat. 
  7. Als het gebakkene is afgekoeld, wordt het glazuur gemaakt. Meng hiervoor het eiwit en 250 g poedersuiker tot een zeer stevig mengsel. Als de massa iets te stevig is, voeg dan gewoon een beetje water toe. Giet het glazuur in een spuitzak en lijm de koekjes aan elkaar tot een huisje. Bevestig de decoratie naar wens. Bestrooi tenslotte met een beetje poedersuiker als "sneeuw".

Kokosmakronen

Ingrediënten: 

200 g gedroogde kokos

1 limoen, onbehandeld

180 g poedersuiker

60 g bloem

5 eiwitten

1 snufje(s) zout

50 wafeltjes (diameter 4 cm)

150 g donkere chocoladecouverture

Bereiding:

  1. Rooster voor de koekjes eerst de kokosvlokken in een pan zonder vet totdat ze een goudgele kleur en geur krijgen. Laat afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 160 °C (circulatielucht 140 graden).
  3. Spoel de limoen af ​​met heet water, wrijf droog en rasp de limoenschil fijn. Pers het limoensap uit. Zeef poedersuiker en bloem in een kom en meng.
  4. Doe 3 eiwitten in een andere kom en klop heel stijf met zout en 1 theelepel limoensap. Meng voorzichtig met de gedroogde kokos, limoenrasp, 2 vloeibare eiwitten en het resterende limoensap.
  5. Spatel het bloem- en poedersuikermengsel geleidelijk door het kokoseiwit tot alle ingrediënten gelijkmatig gemengd zijn.
  6. Leg de bakwafels op een bakplaat. Maak hem eventueel vast met een klontje boter aan de onderkant van de bakplaat, zodat hij niet wegglijdt als het koekjesdeeg erop wordt gelegd. Leg op elke wafel een portie beslag met twee theelepels. U kunt ook een spuitzak en een groot stervormig mondstuk gebruiken om het deeg op de wafels te spuiten.
  7. Bak ze ongeveer 15-20 minuten op de tweede richel in de oven tot ze lichtgeel zijn. Laat afkoelen op een rooster.
  8.  Om de koekjes met chocolade te decoreren, breek je de couverture in stukjes en smelt je in een waterbad. Versier de koekjes met couverture. Leg de afgewerkte koekjes op een rooster en laat de couverture opstijven.

Kerstman koekjes

Ingrediënten:

120 g boter

120 g suiker

1 pakje(s) vanillesuiker

250 g bloem

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel kaneel

1 snufje(s) zout

1 ei

kleurrijke suiker lettertype

100 g poedersuiker

rode voedselkleurstof

Voorbereiding:

je hebt nodig een kerstman-koekjes-uitsteker

Bereiden:

  1. Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een schuimig geheel.
  2. Meng de bloem, bakpoeder, kaneel en zout. Kneed samen met het ei door het boter-suikermengsel.
  3. Vorm het deeg tot een bal, wikkel in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
  4. Rol het deeg dun uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en steek er koekjes uit met een kerstman uitsteker (ook verschillende maten, anders ca. 8-10 cm hoog).
  5. Leg ze op met bakpapier beklede bakplaten en bak ze in de voorverwarmde oven op 175 °C boven- en onderwarmte gedurende ca. 10-15 minuten na elkaar. Laat volledig afkoelen op een taartrooster.
  6. Gebruik de felgekleurde suikerverf om het gezicht, de hoed of de jas te schilderen, afhankelijk van de vorm.
  7. Voor grotere oppervlakken de poedersuiker mengen met een beetje water en kleuren met kleurstof.

Espressosterren met pistachenoten

Ingrediënten:

50 g pure chocolade

250 g bloem

100 g bruine suiker

2 pakjes vanillesuiker

1 snufje(s) zout

6 theelepels gemalen espresso

1 el bakcacao

2 eieren (maat M)

125 g boter

2 eetlepels melk

200 g poedersuiker

25 g gehakte pistachenoten

Voorbereiding:

Jij hebt nodig: verhoudfolie, deegroller, koekjesuitsteker (ster), bakpapier en spuitzak

Bereiden:

  1. Hak de donkere chocolade fijn.
  2. Doe de bloem, bruine suiker, vanillesuiker, zout, 4 volle theelepels espressopoeder, bakcacao en de gehakte chocolade in een kom en roer kort met een lepel.
  3. Voeg 1 ei, boter en melk toe en kneed alles tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in vershoudfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
  4. Meng 2 volle theelepels espressopoeder met 2 eetlepels kokend water en laat goed afkoelen. 
  5. Rol het deeg ongeveer 2 mm dik uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en steek er sterretjes uit. Leg het deeg dat niet wordt gebruikt altijd terug in de koelkast om plakken te voorkomen. Leg de koekjes iets uit elkaar op met bakpapier beklede bakplaten.
  6. Klop 1 eiwit stijf en voeg al roerend 200 g poedersuiker toe. Meng tot slot de afgekoelde espresso onder 1/3 van het eiwit, spatel er dan de overige eiwitten door en versier de sterren met het glazuur met behulp van een spuitzak. Bestrooi met pistachenoten.
  7. Bak de espressosterren in de op 175 °C voorverwarmde oven ca. 8-10 minuten.

Simpele boterkoekjes

Ingrediënten:

1 citroen

250 g bloem

100 g suiker

125 g koude boter

4 eidooiers

1 el melk

50 g kristalsuiker

Voorbereiden:

jij hebt nodig; huishoudfolie, deegroller, koekjesuitsteker en bakpapier

Bereiden:

  1. Was de citroen met heet water, wrijf droog en wrijf de schil eraf. Bereid 1 theelepel voor de boterkoekjes, gebruik de rest voor andere doeleinden.
  2. Meng de bloem met de suiker en de theelepel citroenschil. Voeg de boter in vlokken toe en kneed er dan snel 2 eidooiers door.
  3. Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in vershoudfolie en leg het minimaal 2 uur in de koelkast.
  4. Rol het deeg voor de boterkoekjes in porties uit op een licht met bloem bestoven werkblad. Steek de koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met een beetje ruimte ertussen.
  5. Klop de melk met de overige 2 eidooiers los en bestrijk de koekjes ermee. Bestrooi met kristalsuiker en bak in de voorverwarmde oven op 175 °C boven- en onderwarmte gedurende 10-12 minuten goudbruin.


Bron, foto's en tekst: boodschappen.nl

Maak jouw eigen website met JouwWeb