Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2021

Blad 22

Puzzel / Woordzoeker


Bij het einde van het jaar, waar de dagen korter worden en het weer guurder, hoort natuurlijk een leuke puzzel met een mooie prijs voor de winnaar. De prijs een goed gevulde "Onze winkel Eext cadeaupakket". Een woordzoeker, ook wel speurpuzzel genoemd, is een puzzel of woordspel, waarbij een bepaald aantal woorden gevonden moeten worden in een blok gevuld met letters. Deze woorden kunnen zowel van links naar rechts als van rechts naar links geschreven zijn, alsmede zowel horizontaal als verticaal als diagonaal. Dezelfde letters kunnen meerdere keren gebruikt worden. Vaak staat bij de puzzel een lijst van de woorden die gevonden dienen te worden, maar er bestaan ook varianten waarin de speler zelf moet proberen te achterhalen wat de woorden zijn. Gevonden woorden dienen te worden doorgestreept.

Wanneer alle woorden weggestreept zijn, vormen de overgebleven letters een woord. Dit is de oplossing van de puzzel. Deze woordzoeker is een speciale Eexter woordzoeker en speciaal gemaakt Voor Onze winkel Eext. De onderwerpen zijn allemaal onderwerpen die u kan vinden in of die gaan over Onze Winkel Eext.

 

Veel puzzelplezier


 

Als u het juiste antwoord hebt gevonden kunt u dit zenden naar info@onzewinkeleext.nl of via het antwoordformulier hiernaast weergegeven. Uit de juiste inzendingen die voor 7 januari binnen zijn, loten we de winnaar. Natuurlijk mag u de oplossing ook afgeven in Onze Winkel. 

Antwoordformulier puzzel

In Onze Winkel Eext

Nog even helpen ....

Even eerlijk... woordzoekers zijn, hoe zullen we het zeggen, vrij eenvoudige puzzels, en zoveel strategie om ze op te lossen komt er niet bij kijken. Er zijn echter wel een aantal bijzonder handige tips:

• Speur de letterreeksen van de kolommen van boven naar beneden en van links naar rechts af, regel voor regel. Door op beide manieren een reeks af te speuren, pak je alles mee wat je de eerste keer misschien over het hoofd hebt gezien. Het helpt misschien als je met je vingertop het uiteinde van je pen mee begeleidt langs de regel.

• Als je erg geconcentreerd bent, kun je de snelle zoekmethode proberen door tegelijkertijd twee kolommen met letters omhoog en omlaag te scannen. Gebruik je vinger om jezelf te focussen. Onze ervaring is dat deze methode het beste werkt als je het letterblok horizontaal naloopt, niet langs de rijen. Echter, als iets voor jou werkt, gebruik het dan vooral.

• Zoek naar de eerste letter van het woord waarnaar je op zoek bent. Als je deze hebt gevonden, maak dan met je vinger een cirkelende beweging rondom de letter, waarbij je zoekt naar de tweede letter bij de buren van de eerste letter. In dit voorbeeld ben je op zoek naar het woord ZOEM. Zoek in de rijen of kolommen naar de letter Z. Als je een Z hebt gevonden, stop dan even en kijk naar de acht letters eromheen. Je moet een O hebben, in het voorbeeld zie je dat de letter O 2 keer gevonden is (in de blauwe kleur). Nu volg je deze 2 letters om te kijken of je de E tegenkomt, dit is maar 1 keer mogelijk (aangegeven in de groene kleur). Volg de E verder en je ziet dat er een M naast staat, het woord is gevonden. Zo kun je alle letters langsgaan.

• Staar naar het woordzoeker spel totdat er een woord uitspringt. Misschien klinkt dit een beetje apart, maar het kan verrassend effectief zijn, vooral bij langere woorden die van links naar rechts lopen. Met deze methode kun je meestal een paar woorden vinden, maar allemaal wordt waarschijnlijk lastig.

• Ga op zoek naar de zeldzame letters die in een woord voorkomen. De letters Q, Y, X, F, C, Z, J en W komen relatief weinig voor in de Nederlandse taal, dus komen ze waarschijnlijk minder vaak voor in het rooster. Als het woord dat je zoekt bijvoorbeeld ROQUEFORT is, dan vind je dit woord misschien wel veel sneller door op zoek te gaan naar de Q in plaats van de R. Als de maker van de puzzel echter bijzonder slinks is geweest, zal hij dit tegen zijn gegaan door juist meer van deze schaarse letters te gebruiken.

• Zoek naar andere patronen in de woorden, vooral dubbele letters. Kijk in je woordenlijst of er woorden in voorkomen met dubbele lettercombinaties zoals NN, TT, EE, FF en zoek deze op in het rooster.

• Let op bepaalde letters die meer opvallen dan andere, in het bijzonder cirkelvormige letters. Je zult zien dat de letters O, Q en C gemakkelijker te vinden zijn.

• Focus je op de vormen van de letters in plaats van ze te zien als letters en ga af op de visuele patronen. Met deze strategie activeer je je rechterhersenhelft, die heel goed is in het herkennen van patronen, en zet je de opdringerige, logische linkerhersenhelft even op de reservebank.