Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2020

Blad 25

December - bieren


SPECIAALBIER

De Belgische bieren en de beleving daarvan is zo belangrijk, dat de Belgen met trots de UNESCO werelderfgoedlijst verrijken met hun biercultuur. Die cultuur verwijst naar het grote aanbod aan biermerken en verschillende biersoorten. Ook het verschil in kwaliteit en het brouwproces zijn van groot belang. Als je het menu voor je neus krijgt in een Belgisch café of restaurant zie je direct hoe serieus de Belgen hun bier nemen. Je hebt keus uit een oneindige lijst bieren. Er zijn cafés waar je zelfs meer dan 250 biersoorten kunt bestellen!

Geschiedenis van de Belgische biercultuur

België heeft een eeuwenlange biertraditie. Bier wordt al sinds 6500 jaar voor de jaartelling gebrouwen. Bier wordt in België al gebrouwen sinds de middeleeuwen. In die tijd had bijna ieder dorp wel z’n eigen brouwerij. In 1907 waren er nog ruim 3387 brouwerijen. Maar in de Eerste Wereldoorlog moesten veel van deze brouwerijen helaas de deuren sluiten. Koperen brouwketels werden door de bezetter in beslag genomen en de brouwerijen konden niet meer verder. In de afgelopen jaren is het aantal Belgische bierbrouwerijen gelukkig wel weer sterk toegenomen!


Deze maand in Onze Winkel Eext


leffe blond

Leffe Blond heeft een zoetige en fruitige smaak waar een vleugje bitterheid doorschemert, met een pittige afdronk van sinaasappel. Leffe Blond is het vlaggenschip van Leffe. Het unieke recept is de vrucht van eeuwenoude brouwkunsten. Het bier dankt zijn lichte kleur aan het gebruik van bleekmout. Dit goudblonde bier is een dorstlessend aperitief en valt hierdoor in de smaak bij zowel mannen als vrouwen .

Leffe Blond is lekker bij rood vlees, gerookte ham, zoetzure gerechten, brie of blauwe kaas.


Leffe Tripel

Leffe Tripel heeft een zeer complexe smaak. Het kan omschreven worden als subtiel, licht en fris, maar ook vol in de mond met een fascinerende afdronk. Ook deze wordt gebrouwen van water, mout, mais, hop en gerstemout, maar ook met tarwe.
Leffe Tripel heeft een licht zoete en bittere smaak met een noot van citroen in de afdronk.

Leffe Tripel is een traditionele abdijbier. In 1152 werd de Abdij van Leffe gesticht, gelegen in de maasvallei nabij Dinant in België. Sinds de oprichting wordt het klooster bewoond door paters Norbertijnen.


Leffe Blond 0,0

Leffe Blond 0.0% is een blond alcoholvrij bier. Het is het eerste abdijbier dat geheel zonder alcohol is gebrouwen. 'Het alcoholvrije bier blijft trouw aan de kwaliteit en authenticiteit van de bekende alcoholhoudende bieren', zo zeggen ze bij Leffe.


Affligem tripel

Affligem werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1074. Tijdens de advent en vastentijd mochten de monniken niet zoveel bier drinken. Daarom werd er tijdelijk een zwaarder bier gemaakt: de tripel.

Affligem Tripel ruikt fris en fruitig en het bier heeft een zoetige bittere smaak.


Affligem Blond

Affligem Blond heeft een prikkelende licht bittere smaak. De citrus en tropisch fruit tonen, gevolgd door een moutige zachtheid en een hoppig karakter, maken Affligem Blond tot een prachtig zacht bier met een licht bittere afdronk.

Affligem Blond is een goudblond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,8%. Het wordt gebrouwen door de Alken-Maes brouwerij. 


Brugge tripel

Brugge Tripel is een bleekblond en helder bier van hoge gisting met een alcoholvolumegehalte van 8,7%. Brugge Tripel heeft een volmoutige en volmondige smaak. Deze Tripel wordt gebrouwen door Brouwerij de Gouden Boom in Brugge. Het bier en de brouwerij zijn zeer sterk verweven met de stad Brugge. Elke stad had vroeger een bier met eigen karakter, in Brugge bepaald door de verplichte aankoop van het kruidenmengsel bij het kruidenhuis van de stad "Gruuthuse" genaamd. 


La Trappe Tripel

Kleur: goudblond met een witte schuimkraag.

Geur: fruitige geuren van perzik en abrikoos gecombineerd met een bloemige geur.

Smaak: La Trappe Tripel is een klassiek trappistenbier met een krachtige en volle smaak. Daarnaast heeft het bier een kandijzoet en lichtmoutig karakter.

Afdronk: bitter en licht droog.


Franziskaner Weisbier

Het Weißbier wat bij uitstek het bier is waaraan Franziskaner gelinkt wordt, dateert pas van 1964. In 1968 werd het kristalheldere Weißbier hernoemd tot „Club-Weiße“, en pas in 1974 kreeg het de naam „Franziskaner Hefe-Weissbier“. Vanaf 1984 begon Franziskaner het product ook buiten de Beierse landsgrenzen te leveren wat de start werd van het globale succes van het product.

Dit tarwebier wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Tarwebieren gebruiken naast gerstemout ook minstens 55% tarwemout als grondstof. De gebruikte gisten produceren veel esters, verantwoordelijk voor de fruitige, kruidige smaken, vergelijkbaar met banaan en kruidnagel.

De naam suggereert dat het van oorsprong Belgische witbier en het Duitse weizenbier ongeveer hetzelfde zijn, maar toch is er een duidelijk verschil. In weizenbier wordt minder hop gebruikt, waardoor de smaak minder bitter is, en er worden geen kruiden toegevoegd. Bovendien is de tarwe in witbier niet gemout.