Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2021

Blad 26

Feestsalade

Hoe uitgebreid je kerstdiner ook is, een lekkere salade past er altijd bij. Deze feestelijke salades maken elke maaltijd compleet. Een salade is een prima voorgerecht, zeker wanneer je het geheel nog een beetje aankleedt met bijvoorbeeld (stok)brood. Maar ook op een goed gevulde tafel of buffet is het fijn om een schaal met een salade klaar te hebben staan. Dit zorgt voor een frisse afwisseling bij de overige gerechten en iedereen kan er naar wens van nemen. 


Frisse groentelintensalade

Ingrediënten:

  • 1 winterwortel 
  • 1 komkommer 
  • 1 courgette 
  • 1 bosje lente-/bosui
  • evt. 1 appel (geschild) 
  • evt. 1 rauwe biet
  • 1 bosje bieslook (gehakt)
  • lente-/bosui (in ringetjes)
  • wittewijnazijn
  • olijfolie
  • mosterd

Bereiden:

  1. Schaaf lange linten van een mix van groenten als wortel, komkommer, courgette en rettich. Snijd het bosje bosui in de lengte 4 keer door.
  2. Schaaf eventueel ook de appel en biet in plakjes en snijd in reepjes.
  3. Meng alle groenten in een grote kom en schep vlak voor het serveren de gehakte bieslook, ringetjes bosui en een dressing van witte wijnazijn, olijfolie en een beetje mosterd erdoor.

Rodekoolsalade met granaatappel

Ingrediënten:

  • 0.5 rodekool (fijngesneden)
  • 0.5 bosje peterselie (fijngehakt)
  • 0.5 bosje koriander (fijngehakt)
  • 1 granaatappel (gehalveerd)
  • 100 gram pistachenoten (gepeld)

voor de dressing:

  • 1 sinaasappel (rasp en sap)
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels wittewijnazijn

Bereiden:

  1. Meng de kool met de groene kruiden. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en giet de dressing over de rodekool.
  2. Klop boven een kom met behulp van een lepel de pitjes uit de granaatappel. Verwijder de witte stukjes die eventueel meekomen.
  3. Bestrooi de rodekoolsalade met de granaatappelpitjes en pistachenoten.

Wintersalade met zoete aardappel en boerenkool

Ingrediënten:

  • 3 zoete aardappels (in plakken) 
  • 100 gram feta (aan een stuk)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels citroensap 
  • 100 gram magere spekreepjes
  • 150 gram boerenkool (panklaar) 
  • 3 eetlepels gedroogde cranberry's
  • 4 eetlepels pecannoten
  • 3 eetlepels peterselie (fijngehakt)

Bereiden:

  1. Wrijf de aardappelplakjes en het stuk feta in met 2 eetlepels olijfolie en rooster op de barbecue.
  2. Meng intussen de rest van de olijfolie met de mosterd en het citroensap tot een dressing.
  3. Bak de spekjes in een droge, hete koekenpan. Meng de spekjes met de dressing en de rest van de ingrediënten.
  4. Verkruimel de feta en meng samen met de zoete aardappel door de salade.

Witlofsalade met walnoten en blauwe kaas

Ingrediënten:

  • 4 stronken witlof (ca. 400 g) 
  • 50 gram walnoten
  • 100 gram roquefort of
  • 100 gram Danish blue (verkruimeld)
  • 2 peren (geschild, in plakjes)

voor de dressing

  • 0.5 eetlepel mosterd
  • 1 scheutje balsamicoazijn of
  • 1 scheutje witte wijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing

Breiden:

  1. Snijd eventueel de binnenste kern uit de witlofstronkjes en snijd het lof in schuine reepjes.
  2. Rooster de walnoten in een droge, hete koekenpan.
  3. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
  4. Schep de dressing, de helft van de noten en de helft van de blauwe kaas door de witlofreepjes. Verdeel de plakjes peer erover en bestrooi met de rest van de noten en blauwe kaas.
  5. Lekker met stokbrood.

Variatie

Voeg gebakken spekblokjes of reepjes rauwe ham toe aan de salade.

Mozzarella met mandarijn en zoetzure ui

Ingrediënten:

  • 2 rode uien (in dunne ringen)
  • 5 eetlepels wittewijnazijn
  • 1 theelepel honing
  • 100 gram veldsla of
  • 100 gram rucola
  • 1 bosje basilicum (grof gehakt)
  • 4 bollen mozzarella of
  • 4 bollen buffelmozzarella
  • 5 mandarijnen (in partjes)
  • 4 eetlepels olijfolie

Bereiden:

  1. Meng de ui met de azijn, honing en een snufje zout. Laat 10 minuten marineren.
  2. Meng intussen de veldsla met de basilicum en leg op een schaal. Scheur of snijd de mozzarella in stukken en leg op de sla.
  3. Garneer met de mandarijn en zoetzure ui. Besprenkel met de olijfolie.

Bereidingstip

Vervang de mozzarella in dit recept door burrata.

Tagliata

Ingrediënten:

  • 50 gram pijnboompitten
  • 500 gram biefstukken 
  • 100 milliliter olijfolie extra vergine
  • 25 milliliter balsamicoazijn
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 100 gram rucola
  • 6 gedroogde tomaten op olie (in reepjes)
  • 100 gram Parmezaanse kaas

Bereiden:

  1. Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan goudbruin en houd apart.
  2. Dep de biefstukken droog met keukenpapier en bestrijk ze dun met olijfolie.
  3. Meng de rest van de olijfolie met de balsamicoazijn, knoflook, (zee)zout en peper tot een dressing.
  4. Verhit een grillpan en rooster hierin de biefstukken 2-3 minuten per kant. Laat het vlees circa 2 minuten rusten onder aluminiumfolie. Verwarm de dressing tot lauwwarm.
  5. Verdeel de rucola en tomatenreepjes over borden. Snijd de biefstukken in reepjes. Haal de reepjes vlees door de lauwwarme dressing en meng ze met de rucola.
  6. Schaaf de kaas in snippers en verdeel met de pijnboompitten over het vlees.

Benodigdheden:

  • keukenpapier
  • aluminiumfolie


bron: foto en tekst, boodschappen.nl