Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2021

Blad 29

Bijgerechten:


Ook aardappels en groenten dossen zich graag uit voor kerst. Trek ze eens een net iets luxer jasje aan dan normaal. Veel werk? Niet met onze recepten. Het zit ‘m vaak alleen al in een iets andere bereiding en presentatie. Rooster groenten in de oven in plaats van ze te koken. En snijd de aardappels eens in een leuke vorm. Kies die kerst bijgerechten die je het best vindt passen bij je hoofdgerecht. Zo maak je je kerstdiner helemaal af.

Kerst bijgerechten:

Op zoek naar lekkere bijgerechten voor je kerstdiner? Elk kerstdiner vraagt om smaakvolle bijgerechten. Maar je kunt ook via de website www.onzewinkeleext.nl naar een zogenaamd gerechten overzicht..  In het overzicht vind je de lekkerste voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten en nagerechten voor kerst. Via het gerechtenoverzicht kun je naar harte lust variëren. 

Kies zelf je favorieten: mix & match zoveel je wilt!. Via het overzicht maak je dus "jouw-menu". Het maakt niet uit of het twee, drie of zes gangen zijn. Combineer ook vooral met de andere menu's, zoals beschreven in het inspiratie overzicht gerechten van Onze winkel Eext. 


Hasselback-aardappels met groene kruiden en krokant spek

Ingrediënten:

  • 8 vastkokende aardappels (van gelijk formaat) of
  • 8 zoete aardappels (van gelijk formaat) 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 takjes rozemarijn
  • 150 gram pancetta (fijngehakt) of
  • 150 gram feta (fijngehakt)

Benodigdheden:

  • ovenschaal (ingevet)

 


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg de aardappels op een grote lepel en snijd de aardappel met een scherp mes in, tot dunne plakjes. De lepel voorkomt dat je de plakjes helemaal los snijdt.
  2. Leg de aardappels in de ovenschaal en bestrijk rondom met olie. Verdeel rozemarijnnaaldjes en stukjes pancetta tussen de schijfjes en maal peper erover. Bak de aardappels in het midden van de oven in circa 1 uur gaar en knapperig.

Stoofpeertjes met prosecco en vanille

Ingrediënten:

  • 1 kilogram stoofpeer
  • 1 fles prosecco of
  • 1 fles mousserende witte wijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 vanillestokje (opengesneden, merg eruit)

Bereiding:

  1. Schil de peren van boven naar beneden, laat het steeltje eraan zitten. Snijd een stukje van de onderkant af zodat de peertjes rechtop blijven staan. Zet ze in een pan en giet de prosecco erbij (vul eventueel aan met water) tot de peertjes tot aan de steel onder staan.
  2. Voeg de suiker, vanillemerg en vanillestokje toe aan de pan. Breng de prosecco aan de kook en laat zonder deksel een paar minuten zachtjes koken.
  3. Leg een deksel op de pan en stoof de peren in 1,5-2 uur gaar. Laat de stoofpeertjes in het vocht afkoelen. Serveer naar wens lauwwarm of koud.

Bereidingstip:

Wil je deze stoofpeertjes als nagerecht serveren? Voeg extra suiker toe aan het kookvocht en bestrooi de peertjes op het bord met geraspte chocolade of chocoladesaus en amandelschaafsel.


Spinazietaartjes met balsamico-sjalotjes

Ingrediënten:

  • 1 theelepel boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram sjalotjes (in ringen)
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 400 gram spinazie (panklaar) 
  • voor het deeg
  • 100 gram boter (koud)
  • 100 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 200 gram bloem
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 1 ei (losgeklopt) 

Voorbereiden:

Mix voor het deeg de boter met de kaas in een keukenmachine tot een korrelig mengsel. Voeg de bloem, rozemarijn en peper toe en giet het ei erbij terwijl de machine draait. Kneed het deeg tot een dikke rol en verpak in folie. Laat in minimaal 1 uur stevig worden in de koelkast.

Bereiden:

  1. Verhit de boter en 1 eetlepel olie en fruit hierin de sjalot circa 5 minuten op een lage stand zacht en lichtbruin. Bestrooi met zout en peper en laat op middelhoge stand nog een paar minuten bakken. Voeg de balsamico en 1 eetlepel water toe en laat afgedekt 5 minuten stoven.
  2. Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd het deeg in 8 porties en rol uit tot ½ cm dik. Bekleed hiermee de holtes van de muffinvorm en bak in de oven in circa 15 minuten gaar. Laat afkoelen in de vorm.
  3. Verwarm de sjalotjes. Verhit de overige olie in een grote koekenpan en roerbak hierin de spinazie enkele minuten. Verdeel de spinazie en sjalotjes over de deegbakjes en serveer op een schaal.

Benodigdheden:

  • keukenmachine
  • vershoudfolie
  • muffinvorm (ingevet)

Smashed potatoes

 

Ingrediënten:

  • 1 kilogram krieltje
  • 4 eetlepels olijfolie
  • grof zeezout
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn

 Bereiding:

  1. Kook de krieltjes in circa 20 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  2. Giet de krieltjes af en leg ze op de bakplaat. Plet de aardappeltjes met de achterkant van een vork en besprenkel met de olijfolie, grof zeezout en rozemarijn.
  3. Bak de aardappeltjes in de oven in circa 30 minuten goudbruin en krokant. Serveer direct.

Benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier


Bron, foto's en tekst: boodschappen.nl