Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2020

Blad 31

Oud en nieuw (1)



Er zijn van die tradities die onlosmakelijk verbonden zijn met oud en nieuw. Vuurwerk afsteken (maar dit jaar even niet), de oudejaarsconference kijken en natuurlijk zelf oliebollen en appelflappen bakken. Bij ons vind je de basisrecepten. Om twaalf uur proost je samen met familie, vrienden en buren op het nieuwe jaar. Verras ze met een dienblad vol zelfgemaakte hapjes én feestelijke cocktails – met of zonder alcohol. Op een succesvol, gezond en smakelijk nieuw jaar!



oliebollen & appelflappen

Geen oudjaar zonder oliebollen en appelflappen. Zelf bakken blijft het allerlekkerst, zo knapperig en vers uit de pan. De traditie begint al met samen oliebollen bakken op oudjaarsdag. En dan ’s avonds gezellig spelletjes doen of de oudejaarsconference kijken met een grote schaal besuikerde bollen en flappen op tafel. Wij delen onderstaand enkele basisrecepten en een ook ideeën voor heerlijke variaties. Zo ga je bijzonder smaakvol het jaar uit.


Basisrecept voor oliebollen


Ingrediënten: 

  • 500 milliliter melk
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 500 gram bloem (gezeefd)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 1 citroen (rasp)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (om in te frituren)
  • poedersuiker

Bereiden:

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan.
  2. Meng de bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
  3. Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en eventueel citroenrasp toe en klop tot een glad beslag.
  4. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
  5. Verhit de olie tot 180°C. Doop steeds 2 eetlepels of een ijsboltang in de olie. Schep er beslag mee uit de kom en laat in de pan met olie glijden. Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijk in 4-5 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege met een schuimspaan om.

Oudhollandse appelflappen


Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 300 milliliter melk of
  • 150 milliliter melk en
  • 150 milliliter bier
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 elstar appels
  • 3 eetlepels citroensap
  • frituurolie
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneelpoeder

Bereiden: 

  1. Klop de eieren los met de helft van de melk. Voeg het zelfrijzend bakmeel in gedeelten toe en roer dit tot een glad beslag. Voeg al roerend de rest van de melk toe.
  2. Boor de klokhuizen uit de appels en schil de hele appels. Verdeel ze in plakken van 1 cm dik.
  3. Verhit de frituurolie tot 180ºC (de olie geeft dan een witte damp af). Prik de appelplakken aan een vork, haal ze door het beslag en laat ze in de hete olie glijden. Frituur 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Keer ze één keer om met een vork. Haal de appelflappen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet.
  4. Meng de suiker met kaneelpoeder en bestrooi de appelflappen ermee.

Variatie

In plaats van appel is banaan ook heel lekker.


Oliebollen met krenten en rozijnen


Ingrediënten:

  • 50 g boter
  • 500 ml melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1  ei
  • 500 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 125 g rozijnen
  • 75 g krenten
  • 1  appel, Jonagold

Bereiden:

  1. Smelt de boter, verwarm de melk tot handwarm en los de gist, het ei en de boter erin op.
  2. Roer de bloem en het zout door het beslag en meng goed door.
  3. Wel de rozijnen en krenten circa 30 minuten in warm water.
  4. Schil de appel en snijd in blokjes.
  5. Meng de rozijnen, krenten en de appel door de helft van het beslag. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek of plastic op een warme plek.
  6. Verwarm de olie voor tot 180 °C.
  7. Doe voordat je het beslag eruit schept eerst de lepel in de olie. Zo komt er een laagje vet omheen en gaat het scheppen makkelijker.
  8. Laat de oliebollen 5 tot 6 minuten frituren en vervolgens op een papiertje uitlekken. Je kunt de oliebollen tenslotte bestrooien met poedersuiker.

Bron, foto's en tekst: boodschappen.nl 

Maak een Gratis Website met JouwWeb