Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2020

Blad 34

Cocktails 


Heb je gewoon even zin in om iets anders te drinken dan champagne? Met deze cocktails ga je feestelijk het nieuwe jaar in. Ook alcoholvrij! Probeer eens wat anders en ga uit je comfortzone. Hier vind je de lekkerste cocktail recepten. Cheers!


Refresh yourself

Alcoholvrije cocktails


Fris jezelf op met een dorstlessende virgin cocktail. Allemaal alcholvrij, dus je kunt deze ijskoude drankjes de hele avond lekker doordrinken.


Kruidige sinaasappel-mocktail

Ingrediënten:

  • 20 witte druiven
  • 5 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 100 gram suiker
  • 400 milliliter sinaasappelsap (ijskoud, vers geperst)
  • 600 milliliter mineraalwater met koolzuur (ijskoud)

Bereiden:

  1. Vries de avond van tevoren de druiven in. Snijd 1 kaneelstokje doormidden en breng in een pan aan de kook met de steranijs, suiker en 100 ml water.
  2. Laat op een lage stand de suiker helemaal oplossen en 5 minuten tegen de kook aan trekken. Laat de siroop helemaal afkoelen.
  3. Verdeel de siroop over 4 (cocktail)glazen en voeg aan elk glas 1 kaneelstokje en 5 bevroren druiven toe. Giet het ijskoude sinaasappelsap erop en vul de glazen aan met het mineraalwater.

Overige tijden:

  • 480 minuten vriestijd

Virgin cranberry-sangria

Ingrediënten:

  • 500 milliliter rode druivensap
  • 250 milliliter cranberrysap
  • 500 milliliter sinas
  • 1 sinaasappel (in dunne plakken)
  • 100 gram cranberry's (diepvries)
  • ijsblokje

Bereiden:

  1. Roer het druivensap, cranberry sap en de frisdrank door elkaar in een grote karaf.

  2. Voeg de sinaasappel en cranberry's toe. Voeg een handje ijsblokjes toe en serveer direct.


Mint-lime green tea

Ingrediënten:

  • 4 zakjes groene thee
  • 4 limoenen
  • 3 eetlepels honing
  • 500 milliliter mineraalwater met koolzuur
  • ijsblokje
  • 4 takjes munt

Bereiden:

  1. Spoel de stevige glazen om met koud water en zet ze in de diepvries. Zet 1 liter sterke groene thee en laat deze afkoelen.

  2. Boen intussen de schil van 1 limoen schoon en snijd deze limoen in plakken. Pers de overige 3 limoenen uit.

  3. Voeg het limoensap en de honing toe aan de afgekoelde thee. Vul de koude glazen met ijsblokjes en de limoenthee.

  4. Giet het mineraalwater erop. Steek in elk glas een takje munt en voeg een limoenschijfje toe. Serveer met een rietje.


Bereidingstip:

Voeg een scheutje gembersiroop of ananassap aan deze ijsthee toe in plaats van honing.


Cocktails met alcohol


Mandarijngranita met prosecco

Ingrediënten:

  • 100 gram suiker
  • 700 milliliter mandarijnensap (vers geperst) of
  • 700 milliliter mandarijnensap (pak)
  • 50 milliliter citroensap
  • 500 milliliter prosecco (gekoeld)

Bereiden:

  1. Verhit de suiker met 100 ml water tot de suiker is opgelost. Meng deze suikersiroop met het mandarijnen- en citroensap en roer goed door.

  2. Giet dit mengsel in een breed, ondiep diepvriesbakje en zet circa 1 uur in de diepvries. Roer het mengsel vervolgens elk half uur goed door tot na circa 2,5 uur mooie ijskristallen zijn gevormd en alles bevroren is.

  3. Schep de granita in cocktailglazen, schenk de prosecco erbij en serveer direct.

Bereidingstip:

Vervang voor de kinderen de prosecco in dit recept door koolzuurhoudend water met appel- of sinaasappelsmaak.

Rueda sangria

Ingrediënten

  • 100 milliliter cointreau of
  • 100 milliliter water
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 fles witte wijn (gekoeld)
  • 1 perzik (in plakken)
  • 1 sinaasappel (in plakken)
  • 100 gram witte druiven
  • 300 milliliter mineraalwater met koolzuur (gekoeld)
  • 10 ijsblokjes

Bereiden:

  1. Roer in een ruime karaf de cointreau of water met poedersuiker totdat de suiker is opgelost. Schenk de Nava Rueda verdejo of een andere Spaanse witte wijn erbij.
  2. Voeg de perzik, sinaasappel en de druiven toe aan de sangria.
  3. Laat de karaf minimaal 2 uur koelen in de koelkast. Voeg vlak voor het serveren het koolzuurhoudend mineraalwater en ijsblokjes toe.

Wijnadvies

Maak ook eens een sangria met witte wijn. 

Caipirinha - Braziliaanse cocktail

Ingrediënten:

  • 0.5 limoen (in partjes, schoongeboend)
  • circa 2 eetlepels rietsuiker
  • 30 milliliter cachaça
  • ijsblokje (fijngestampt)

Bereiden:

  1. Stamp de limoenpartjes met 2-3 eetlepels rietsuiker in een groot glas tot het sap uit de limoen vrijkomt.
  2. Giet hier 30 ml cachaça op en vul het glas verder met crushed ice.

Ook lekker tijdens de feestdagen en weer eens iets anders dan de traditionele Glühwein. 

Warme winter-sangria


Ingrediënten:

  • 750 milliliter Spaanse rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • mespunt nootmuskaat
  • 100 milliliter sinaasappellikeur
  • 1 sinaasappel (in dunne plakken)
  • 1 pot kersen zonder pit

Bereiden:

  1. Verwarm de rode wijn met het kaneelstokje, de poedersuiker en nootmuskaat en laat circa 10 minuten pruttelen op een lage stand.
  2. Voeg de likeur, sinaasappel en kersen toe en serveer warm.

 

Bereidingstip:

Meng de rode wijn met sinaasappelsap.


Bron, foto's en tekst: boodschappen.nl