Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2021

Blad 34

Nieuwjaarsbrunch 




Op de 1e dag van het jaar lekker uitslapen en dan geen ontbijt maar een heuse nieuwjaarsbrunch


Amerikaanse Pannenkoeken

Ingrediënten:

  • 50 gram boter
  • 250 gram bloem
  • 80 gram suiker
  • 2 TL bakpoeder
  • 0,5 TL zout
  • 300 Ml melk
  • 1 ei
  • 2 EL olie

Bereiden:

  1. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout door elkaar.
  2. Klop de vloeibare boter los met de melk en het ei. Voeg de vloeistof toe aan de droge ingrediënten en roer met een garde. 
  3. Olie de pan licht (!) in en bak de pannenkoeken één voor één op middelhoog vuur. Als er zich belletjes vormen op het oppervlak, draai dan om en bak de andere kant kort
  4. Vet de pan licht (!) in en bak de pannenkoeken een voor een op middelhoog vuur. Als er zich belletjes vormen op het oppervlak, draai dan om en bak de andere kant kort

Klassiek roerei

Ingrediënten:

  • 8 eieren
  • 1 TL zout
  • 3 EL melk
  • 2 EL boter
  • 1 takje peterselie

Bereiden:

  1. Doe de eieren, het zout en de melk in een kom en klop met een garde door elkaar. ingrediënten
  2. Verhit de boter in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Kantel de pan zodat de boter gelijkmatig in de pan wordt verwarmd.
  3. Klop het eiermengsel opnieuw en voeg toe aan de pan. Laat de eieren ca. 15 seconden stollen en roer dan of gebruik een spatel om de stevige porties te verplaatsen.
  4. Ga door tot het eiermengsel niet meer vloeibaar is en het gewenste kookpunt heeft bereikt.
  5. Garneer eventueel met verse peterselie.

Mint-lime green tea

Ingrediënten:

  • 4 zakjes groene thee
  • 4 limoenen
  • 3 eetlepels honing
  • 500 milliliter mineraalwater met koolzuur
  • ijsblokje
  • 4 takjes munt

Bereiden:

  1. Spoel de stevige glazen om met koud water en zet ze in de diepvries. Zet 1 liter sterke groene thee en laat deze afkoelen.

  2. Boen intussen de schil van 1 limoen schoon en snijd deze limoen in plakken. Pers de overige 3 limoenen uit.

  3. Voeg het limoensap en de honing toe aan de afgekoelde thee. Vul de koude glazen met ijsblokjes en de limoenthee.

  4. Giet het mineraalwater erop. Steek in elk glas een takje munt en voeg een limoenschijfje toe. Serveer met een rietje.


Bereidingstip:

Voeg een scheutje gembersiroop of ananassap aan deze ijsthee toe in plaats van honing.



Snelle zondagbroodjes

Ingrediënten:

  • 200 g tarwebloem
  • 100 g speltmeel
  • 1 pakje bakpoeder
  • 0,5 Tl zout
  • 50 gram boter
  • 250 g magere kwark
  • 2 El melk

Bereiden:

  1. Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar.
  2. Smelt de boter, laat iets afkoelen en voeg samen met de kwark en melk toe aan de bloem.
  3. Kneed alles tot een soepel deeg.
  4. Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en vorm er ovale rolletjes van. 
  5. Leg de rolletjes iets uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met een beetje water en bak in de voorverwarmde oven op 175 °C voor ongeveer 20-25 minuten.

Aardappelnestjes 

Ingrediënten

  • 250 g kruimige aardappelen
  • 1 ui
  • 50 gram spek
  • 70 g geraspte cheddar kaas
  • 2 el olijfolie
  • zout / peper
  • nootmuskaat
  • 8 eieren
  • tuinkers

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
  2. Schil de aardappelen, rasp ze fijn, doe ze in een kom met water en laat ze 5 minuten weken. Giet de aardappelen af ​​en doe ze door een zeef en knijp ze goed uit in een keukenhanddoek. 
  3. Pel de ui en snipper zeer fijn, snijd het spek in dunne reepjes.
  4. Meng de aardappelen, ui, bacon en cheddar in een kom. Voeg olijfolie toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 
  5. Vet muffinvorm in en verdeel het aardappelmengsel erover. Vorm het aardappelmengsel tot een nest in de holtes zodat de vloer en wanden bedekt zijn en er een holte in het midden ontstaat.
  6. Bak 20 minuten in de oven. 
  7. Verlaag de temperatuur tot 180 ° C en plaats een open ei in elk kuiltje. Bak gedurende 12 minuten.
  8. Haal de muffinvorm uit de oven en verwijder voorzichtig met een mes de nestjes uit de vorm. Garneer met verse tuinkers en serveer direct.

Marsepein, maanzaadcrème met appelmoes

Ingrediënten:

  • 2 appels
  • 250 ml helder appelsap
  • 3 el citroensap
  • 100 g ruwe rietsuiker
  • 2 theelepels maizena
  • 175 ml melk
  • 50 g gemalen maanzaad
  • 1 druppel bittere amandelsmaak
  • 75 g marsepein
  • 150 ml slagroom
  • 350 g magere kwark

Bereiden:

  1. Was en snijd de appels in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd 1 appel in fijne stukjes, de andere in partjes.
  2. Breng de appelstukjes samen met 200 ml appelsap, citroensap en 40 g suiker aan de kook en laat ongeveer 1 minuut sudderen.
  3. Roer de maizena en het resterende appelsap glad, roer door de compote en breng weer kort aan de kook. Laat afkoelen.
  4. Breng intussen de melk aan de kook, voeg het maanzaad en het bittere amandelaroma toe en dek af en laat op laag vuur weken. Rasp de marsepein en voeg toe aan het hete maanzaadmengsel. Laat afkoelen.
  5. Klop de room op. Klop de kwark en de resterende suiker tot een gladde massa. Roer de kwarkroom lepel voor lepel door het maanzaadmengsel en spatel er dan de room door. Serveren.



Bron, foto's en tekst: boodschappen.nl