Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2021

Blad 4

'Kerst is het feest van het licht en vrede voor alle mensen.'

interview met: Berend Raterink 


Wij spreken Berend Raterink op vrijdagmiddag in Onze Winkel Eext.  Hij komt net terug van het bezorgen van de boodschappen.  "Wij zijn een groepje van 4 personen die twee keer per week de boodschappen bij de mensen thuis bezorgen", zegt Berend.  Dat houdt dus in dat je eens in de 14 dagen een keer aan de beurt bent. Dat is voor mij prima te doen. Ik vind het dankbaar werk. We vragen Berend of hij door Corona bij meer mensen moet bezorgen. "Ja corona heeft er wel voor gezorgd dat we minstens het dubbele aantal bezorgadressen hebben en som nog wel meer.. "Maar dat vind ik geen probleem, ik doe het met plezier en ik voel mij hierdoor ook zeer gewaardeerd. Ik heb ook een leuke en goede samenwerking met de mensen die hier werken in de winkel. Voor de Corona tijd kreeg ik per bezorging een envelop mee, met daarin het te verwachten wisselgeld. Nu is alles op rekening. Dat is het meest veilig .Ik bezorg de boodschappen en neem bijvoorbeeld de lege flessen mee terug

We vragen Berend wat de winkel in Eext voor hem betekend. Zonder na te denken zegt hij direct: "Alles ". Daarna wat meer overdenkend zegt hij: "Mijn vrouw Roelie is de dochter van Albert Okken, zoon van de oprichter van de winkel  Arent Okken. Ik ben eigenlijk met de winkel opgegroeid  Ik kwam hier natuurlijk vaak om bij mijn vriendin te zijn en mocht ook graag werkzaamheden in de winkel doen. Ik stond op zaterdagmiddag nog al eens achter de vleesmachine Mijn schoonvader ventte nog langs de deuren. Hij haalde dan eerst de boodschappenboekjes op en later bezorgde hij de boodschappen bij de mensen thuis. Met de kerstdagen en de Paasdagen was er door de weeks en werkdag minder.  Deze moest dan worden ingehaald. Mijn schoonvader haalde dan wel de boodschappenboekjes op maar ik mocht dan de boodschappen bezorgen bij de klanten. Dat vond ik fantastisch om te doen. Ik voelde er ook wel voor om de winkel over te nemen. Maar Roelie zag dat niet zitten. Zij was in die tijd doktersassistente in Assen maar haar ouders vonden op een gegeven moment dat ze maar thuis moest komen werken, want in de winkel was genoeg te doen. Zij wist zodoende wat er dan later op ons af zou komen. Dus maar niet. Berend vertelde ook dat toen zijn schoonvader met de winkel stopte deze toen werd verhuurd aan Hero Haak. Hero was een zoon van Henk Haak, kruidenier in Nieuw Buinen. Berend deed ook wel werk voor Hero Haak. Hero had een vriend wonen in de polder. Daar kocht hij aardappelen en fruit van. Dit moest dan opgehaald worden en dat deed ik dan voor hem. Haak heeft ongeveer 5 jaar de winkel gerund. Hij zocht een nieuwe uitdaging en werd toen groente en fruit inkoper bij organisatie Edah. Albert Okken heeft toen de winkel verkocht aan de familie de Weerd  uit Orvelte. Berend denkt dat de winkel belangrijk is voor het dorp. Zeker nu in Coronatijd. Ik zie en hoor ook dat steeds meer mensen uit Eext gebruik maken van de winkel. Ik zie ook dat veel toeristen in de zomer, zich verbazen over het uitgebreide assortiment in de winkel. Dat doet me goed.

Het is ook een compliment voor het bestuur en de mensen die in de winkel werken. De winkel heeft een belangrijke maatschappelijke functie. Zeker in deze tijd met de vele beperkingen. Het is ook goed dat er vanuit  Onze Winkel jaarlijks een aantal keer per jaar activiteiten worden georganiseerd. Laten we hopen dat de kerstmarkt door mag gaan.

We vragen Berend wat kerst voor hem betekent. Hij moet hier even over nadenken, Ik vind het best moeilijk om dit onder woorden te brengen. Ik ben een gelovig  mens. Kerst is het feest van het licht en vrede voor alle mensen. Dat geloof hoort bij mij. Dan vieren we de geboorte van Jezus. Het is een jaarlijks terugkerend feest. Het maakt deel uit van mijn leven Het is een manier van leven dat bij me past.  Berend komt nog even terug op dat door hem genoemde vrede. Ik maak me er zorgen over. We maken er met elkaar we een zootje van. De tweedeling wordt mede door Corona steeds groter. We moeten met elkaar weer de verbinding zoeken en niet de verschillen.

Op de vraag of hij met kerst tradities of gewoonten heeft antwoord hij . Naast het bezoeken van de kerk met de familie bij elkaar zijn rond de kerstboom. Op de vraag of hij al weet wat er met kerst wordt gegeten, antwoord hij: "Nee, ook daarin hebben wij geen vaste gewoontes. Vroeger hadden we thuis veel konijnen. Dus werd  er ook vaak konijn gegeten. Toen we weer in Eext kwamen wonen, heb ik een tijdje kalkoenen gefokt. Die verkocht ik maar met kerst slachtte ik ook één voor onszelf. We zijn ook gek op wild en ik kan me herinneren dat we ook wel eens haas aten met de kerst. We gaan in ieder geval weer genieten