Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2021

Blad 5

Jaaroverzicht Eexter nieuws 2021


6 JANUARI

Rechtszaak drugslab Eext 

In 2020 werd Eext opgeschrikt door een inval van de politie bij een drugslap aan de Vijzelweg. In Januari  2021 startte de rechtszaak tegen de verdachten. 

Het gaat om mannen van 21, 30 en 32 jaar uit Bergen op Zoom en een 60-jarige man uit Roosendaal. De politie kwam het grote lab op het spoor nadat het in april vorig jaar lukte de versleutelde berichtendienst EncroChat te kraken. Daarvan maakten veel criminelen gebruik. Aan de hand van die chatberichten, die de politie toen allemaal kon lezen, konden veel misdrijven worden opgelost en verdachten worden opgepakt.

In ieder geval één van de vier verdachten die op 1 mei 2020 werden aangehouden had een Encrochat-account. Er bleken zo'n 10.000 chatberichten te zijn over het lab in Eext.  Volgens het Openbaar Ministerie was het een groot lab, waar speed werd bereid in ketels van 1000 liter. 

In April 2021 deed de rechter uitspraak. Een 32-jarige man uit Bergen op Zoom is veroordeeld tot vijf jaar cel. Volgens de rechtbank had de man de leiding over het grote drugslab in Eext Twee plaatsgenoten van 31 en 30 jaar moeten respectievelijk vier en drieënhalf jaar de cel in en een 21-jarige man ook uit Bergen op Zoom is veroordeeld tot drie jaar cel, net als een 60-jarige man uit Roosendaal. De zestiger heeft verklaard dat hij een paar keer bij de boerderij, waar het drugslab werd gevonden, is geweest om de tuin te doen. 

Volgens de rechtbank waren hij en de mannen van 21, 30 en 31 jaar uit Bergen op Zoom de helpers bij het opzetten van het grote lab en het maken van de drugs. Ze werden aangestuurd door de 32-jarige man. 

De rechtbank legde hoge straffen op, deels gelijk aan de eis van het OM. De belangrijkste redenen zijn het gevaar van de drugs voor de volksgezondheid, de overlast die het dumpen van het drugsafval in de natuur veroorzaakt en het gevaar dat de omgeving van een drugslab loopt.

Foto Oost Media

RTV Drenthe @ Politie

De man die de boerderij in Eext had gehuurd, een 66-jarige vastgoedondernemer uit Goes, is veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf en een boete van 20.000 euro. Volgens de rechtbank heeft hij de boerderij met de naastgelegen schuur in aan de Vijzelweg alleen maar gehuurd met het doel er drugs te laten produceren.

Foto: RTV Drenthe


2 februari

Door Eext strunend

Op 2 februari werd op TV Drenthe het programma Strunend uitgezonden. Harm Dijkstra ging weer strunend door een Drents dorp op zoek naar mooie verhalen. In deze aflevering van Strunen is Harm in Eext. De opnames zijn vorig jaar op 16 september gemaakt. Klik op plaatje voor het terugkijken van de uitzending. 


Unieke scan van hunebed bij Eext is eerste stap naar herstel

 

19 februari 2021

Onderzoekers van de TU Delft hebben met een nieuwe methode 3D-foto's gemaakt van en gegevens verzameld over het kapotte hunebed net buiten Eext. Voor het eerst wordt een archeologisch monument in Nederland zo gedetailleerd in kaart gebracht.

Met behulp van de nieuwe methode wordt van iedere steen apart een 3D-model gemaakt. Behalve de vorm van het hunebed brengt het onderzoeksteam nu per kei de hardheid, structuur en draagkracht in kaart. De onderzoekers zijn enthousiast over de nieuwe methode, die meerdere disciplines bij elkaar brengt.  Ze kunnen zonder te graven ook de onderkant van de hunebedstenen goed in beeld brengen. Daarnaast wordt dus de hardheid en draagkracht bepaald. Daarna wordt duidelijk of en hoe het hunebed weer hersteld gaat worden.

foto: RTV Drenthe

"Met behulp van geofysica kijken we hoe diep de stenen liggen en hoe groot ze zijn. Met LIDAR (lasertechnologie red,) maken we foto's en uiteindelijk maken we een 3D-afbeelding, waarop men gemakkelijk kan zien hoe je het beste een stabiel hunebed kunt creeëren", vertelt Dominique Ngan-Tillard, universiteit docent geo-engineering aan de TU Delft.

Hunebed D14 wordt beheerd door de stichting Het Drentse Landschap. De stichting hoopt met behulp van het onderzoek uiteindelijk het hunebed te kunnen repareren en wellicht zelfs in de originele staat terug te brengen. Tijdens de opgraving van het hunebed in 1927 werden de losliggende dekstenen weer op het hunebed geplaatst, maar dat gebeurde waarschijnlijk niet op de manier zoals het hunebed ooit gebouwd is. In de jaren '50 is het hunebed vervolgens opnieuw onder handen genomen.

Tot die tijd ligt een van de dekstenen van het hunebed nog op zijn zijkant, nadat de enorme kei in 2019 van het hunebed viel. Het Drentse Landschap vermoedt dat de steen - per ongeluk of expres - door iemand van het hunebed is geduwd en deed aangifte van vernieling. Volgens de stichting is nooit opgehelderd wat er precies is gebeurd. De politie vindt het te lang geleden om nog te reageren op het onderzoek naar de mogelijke vernieling. "Het heeft niet onze prioriteit", aldus een woordvoerder.

Rond de zomer denkt de TU Delft de onderzoeksresultaten te kunnen presenter

Het hunebed van Eext vormde tijdens Eurovisie Songfestival het mysterieuze decor bij het introductiefilmpje van zanger Vasil uit Noord-Macedonië in de eerste finaleronde van het Eurovisie Songfestival. 

Bermen langs scholierenroute Eext vol afval, Astrid vult zes zakken

De bermen rondom de Provincialeweg tussen Rolde, Eext en Gieten lagen bezaaid met zwerfvuil. Inwoner Astrid Bosma uit Eext zag de troep met lede ogen aan en besloot zelf de prikstok te pakken. De gemeente Aa en Hunze hoopt dat meer mensen haar voorbeeld volgen.

Tijdens het wandelen met de hond viel het Astrid op dat er wel erg veel afval langs de weg lag.  Ze besloot zelf aan de slag te gaan om de troep op te ruimen en kwam van alles tegen. "Veel verpakkingen van koekjes en pakjes drinken. De vele etens- en drinkverpakkingen in de berm komen volgens Astrid van scholieren. "Het is de route naar Assen dus veel pubers fietsen er langs richting school.  De gemeente Aa en Hunze was enthousiast over het idee van Astrid en leverde spullen waarmee ze het vuilnis kon opruimen.  "Er zijn meer mensen die dit doen en we hopen dat zij zich melden", aldus wethouder Bas Luinge. Inmiddels heeft de gemeente een blikmikker geplaatst en kreeg Astrid een foto van de wethouder

 

5 maart

Eigen foto gemeente Aa en Hunze

11 april

Aa en Hunze plaatst laadpalen voor elektrische auto's in Eext

foto ANP


Door de groeiende behoefte aan openbare laadpalen heeft de gemeente Aa en Hunze besloten om meer laadpalen in de gemeente neer te zetten. Hiervoor zijn tien locaties in verschillende dorpen aangewezen, waar in totaal dertien palen geplaatst worden.

"Deze zomer wordt de eerste reeks laadpalen geplaatst. Daarna volgen er nog veel meer en daarbij gaan we ook onze inwoners betrekken", laat wethouder Co Lambert weten. Inwoners met een elektrische auto en zonder eigen oprit kunnen een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. Ook andere buurtbewoners en bezoekers kunnen gebruik van zo'n openbare laadpaal maken.

Dat Aa en Hunze de palen laat plaatsen is onderdeel van het 1000 laadpalenplan van de provincies Groningen en Drenthe. Dit plan is erop gericht om vervoer groener en slimmer te maken. De gemeente wil in dit geval ook haar steentje bijdragen aan een snelle omslag naar elektrisch rijden en duurzame energie.

Voor de locaties van de laadpalen heeft het college van Aa en Hunze inmiddels een verkeersbesluit genomen. De beoogde locaties zijn de Zuidlaarderweg in Annen, Stationsstraat in Eext, Achter de Brinken in Gasselte, Heetkamp en Spiekersteeg in Gieten, Ceresstraat en Hunzepark in Gasselternijveen en de Hoofdstraat, Zuides en Schapendrift in Rolde

26 mei 2021

Echtpaar uit Eext speelt al twintig jaar 'The Last Post' tijdens Dodenherdenking

De Dodenherdenking in Eext was dit jaar niet alleen speciaal omdat er geen publiek bij was, maar omdat het ook de twintigste keer was dat het echtpaar Martens ‘The Last Post’ speelde.

Normaliter wordt het stuk gespeeld door één trompettist. Maar in Eext speelt één trompettist de melodie, de ander de mysterieuze echo. Ieder jaar wisselen Marko en Gerda, beide trompettist bij de plaatselijke muziekvereniging T.O.G.I.D.O., de partijen.

Beide trompettisten werden na afloop van de herdenking bedankt door burgemeester Anno Wietze Hiemstra, voorzitter Lourens Braams van de muziekvereniging en een vertegenwoordiger namens het 4 mei comité.

Foto: TOGIDO

DINSDAG 18 MEI 2021, 

Hele wereld maakt kennis met Eext tijdens Eurovisiesongfestival

Voordat artiesten tijdens het Eurovisiesongfestival optreden, worden ze steevast met postcard-filmpjes geïntroduceerd. Bij elke deelnemer is een filmpje te zien dat is opgenomen ergens op het locatie in het gastland. Oplettende kijkers zagen vanavond tijdens de eerste halve finale van het Songfestival dat Eext - of beter gezegd de hunebedden in het dorp - te zien waren toen Noord-Macedonië haar opwachting maakte.

Door de talloze filmpjes moet het buitenland zien dat Nederland méér voorstelt dan het standaardbeeld met tulpen, molens en klompen. Noord-Macedonië koos dus voor een filmpje waarop de hunebedden in Eext te zien waren, al is niet bekend hoe die selectieprocedure van locaties op de filmpjes in z'n gang is gegaan, "Ik was in ieder geval blij verrast", zegt Erwin Matthijssen van Dorpsbelangen Eext. Vasil Garvanliev, de zanger die Noord-Macedonië vanavond vertegenwoordigde met het nummer Here I Stand, was in de promovideo in een mysterieuze paarse omgeving te zien, terwijl de hunebedden voor het decor zorgden.

Mammoet Bertus uit Eext weer geknipt, geschoren en knuffelbaar

juni 2021

Het gaat weer goed met Bertus uit Eext. De mammoet heeft een paar pittige maanden achter de rug, maar staat nu weer vol trots op z'n vier gigantische poten. Niet alleen staat hij weer rechtop, ook heeft het beest een nieuw kapsel en twee spiksplinternieuwe slagtanden.

De mammoet wordt regelmatig ingezet bij culturele evenementen in de provincie. Maar afgelopen november viel hij om tijdens een flinke storm.

"Ja, hij heeft echt een dikke storm op de kop gehad", vertelt Geke Hoogstins. De mammoet staat bij de kunstenares op het erf in Eext. Niet alleen steelt het beest af en toe de show bij theaterspektakels, ook is het een soort toeristische trekpleister aan het worden.

De kunstenares schakelde hulptroepen in om het zielig hoopje mammoet weer op de been te krijgen. Via het Drents Museum kreeg ze twee levensgrote slagtanden.  Daar is zelfs echt een tandtechnicus bij geweest", vertelt Hoogstins.

Naast nieuwe tanden en ogen heeft Bertus ook een nieuwe vacht. Het vorige kapsel van de mammoet was van glaswol, iets wat voor irritatie op de huid kan zorgen als je het aanraakt. Via een schapenboer kreeg ze wol van zo'n dertig schapen, allemaal om Bertus weer mooi te krijgen.

Gedurende het hele jaar kunt u geïnformeerd blijven over al het nieuws in en rond Eext via de pagina www.eextinfo.nl