Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2021

blad 7

Klassiek kerstmenu (1)


Kerst vier je natuurlijk het liefst aan een grote tafel vol familie. Met op die tafel: Klassieke kerstgerechten waar iedereen van houdt. Het "Onze Winkel Eext" kerstmenu vol klassieke kerstrecepten maakt het je gemakkelijk. De gerechten zijn perfect op elkaar afgestemd. Zo kun je het werk goed verdelen. Iedereen kan bijvoorbeeld thuis een gang voorbereiden. Dan is het alleen nog maar een kwestie van genieten van al die heerlijke kerstklassiekers. Inclusief bijpassende wijnen natuurlijk!

Klassieke kerstrecepten

Kerst draait om traditie en rituelen en daar past dit klassieke kerstmenu perfect bij. Deze traditionele kerstrecepten lukken eigenlijk altijd en smaken ook nog eens verrukkelijk!  Onderstaand en op de volgende bladzijde hebben wij een klassiek menu voor je samengesteld. Maar je kunt ook via  gerechten onze winkel Eext 2021 (zie menu balk) gerechten voor kerst vinden. Via het gerechtenoverzicht kun je naar harte lust variëren. 

Kies zelf je favorieten: mix & match zoveel je wilt!. Via het overzicht maak je dus "jouw-menu". Het maakt niet uit of het twee, drie of zes gangen zijn. Combineer ook vooral met de andere menu's, zoals beschreven in het gerechtenoverzicht 2021 van Onze Winkel Eext. 


Amuseglaasjes met zalmtartaar

Ingrediënten:

  • 200 gram zalmfilets (fijngehakt, vers)
  • verse dille (fijngehakt)
  • citroenrasp 
  • citroensap 
  • extra vergine olijfolie
  • 4 eetlepels zure room

Bereiding:

  1. Breng de zalm op smaak met zeezout, versgemalen peper, vers gehakte dille, citroenrasp en -sap en een paar druppels extra verging olijfolie.
  2. Schep dit in kleine amuseglaasjes en zet een paar uur afgedekt in de koelkast om op smaak te komen.
  3. Klop de zure room los met wat fijngehakte dille, zout en peper en giet vlak voor het serveren op elk glaasje een lepeltje zure room. Serveer met een klein lepeltje.

Vitello tonnato

Ingrediënten:

  • 1 pakje soepgroenten
  • 1 kg kalfsvlees (kalfsnoot)
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 10 wortelen
  • 200 ml witte wijn
  • 2 eetlepels honing zout
  • 2 teen(en) knoflook
  • 150 g tonijn (op eigen sap)
  • 20 g ansjovisfilets
  • 2 el mosterd medium heet
  • 150 g crème fraîche (eventueel lactosevrij)
  • 1 potje kappertjes
  • 0,5 citroen peper suiker
  • 0,5 groene hete pepers
  • 1 bosje koriander
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 bosje basilicum
  • 1 el lichte balsamicoazijn
  • 3 el olijfolie
  • 0,5 limoen

Bereiden:

  1. Schil de soepgroenten, snijd ze in kleine stukjes en voeg 2 liter water toe. Laat het kalfsvlees ongeveer 90 minuten zachtjes sudderen in de bouillon. 
  2. Rasp voor de parmezaanchips de parmezaan grof. Snijd voor de honingwortelen de wortel grof. Schil de wortelen en halveer ze in de lengte. Verhit de pan, giet de witte wijn erin en breng aan de kook. Roer 2 eetlepels honing en zout door de witte wijn. Voeg de wortelen toe aan de witte wijnbouillon en laat zachtjes sudderen.

  3. Verwarm de oven voor op 275 °C (hetelucht). Leg de geraspte Parmezaanse kaas in kleine hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Om ervoor te zorgen dat de Parmezaanse kaas niet wegvliegt in de oven, schakelt u de oven uit en plaatst u pas daarna de bakplaat met de Parmezaanse kaas in de oven. Smelt de parmezaanchips een beetje en zet de oven weer aan. Bak de Parmezaanse koekjes goudbruin.

  4. Haal het kalfsvlees uit de bouillon en laat het afkoelen. Pel de knoflook en snij in kleine stukjes. Doe de tonijn, ansjovisfilets, mosterd, crème fraîche en knoflook in een hoge kom. Voeg bijna alle kappertjes toe, een beetje kappertjessap  en het sap van een halve citroen en pureer alles fijn met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en suiker.

  5. De mojo verde pepers, koriander, peterselie en basilicum, met uitzondering van enkele blaadjes ter versiering, grof snijden en in de blender doen. Breng op smaak met een beetje zout, peper en suiker. Voeg azijn, olijfolie en limoenrasp en -sap toe en meng fijn.

  6. Snijd het kalfsvlees in dunne plakjes en schik ze op borden. Bestrijk met de tonijncrème en bestrooi met enkele kappertjes en basilicumblaadjes. Serveer met honingwortelen en mojo verde en serveer met Parmezaanse kaaschips.

Toscaanse ribollita

Ingrediënten:

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 ciabattabrood (in plakken van ca. 2 cm ) of
  • 0.5 stokbrood (in plakken van ca. 2 cm )
  • 3 grote uien (gesnipperd) 
  • 6 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 wortel (in kleine blokjes)
  • 4 stengels bleekselderij (in boogjes) 
  • 1 prei (in dunne ringen) 
  • 3 tomaten (in blokjes) 
  • 4 eetlepels groene pesto
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 blikjes linzen
  • basilicum (om te garneren)


Bereiding:

  1. Smelt de boter in een ruime soeppan. Voeg de knoflook en knolselderij toe en bak 10 minuten. Voeg de bouillon en laurier toe en laat 25 minuten pruttelen, totdat de knolselderij zacht is.
  2. Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de blaadjes salie knapperig. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak vervolgens de hazelnoten goudbruin in het bakvet. Schep de hazelnoten, olie en salie in een kom en roer het zeezout erdoor.
  3. Verwijder de laurierblaadjes uit de soep. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender en roer de crème fraîche en een snufje nootmuskaat erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Schep de soep in kommen en garneer met de hazelnoten-saliecrunch en wat van de salie-olie.



Born foto en tekst: rewe.de en boodschappen.nl