Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

lekker dichtbij december 2021

blad 8

Klassiek kerstmenu (2)



Mini-paddenstoelenquiches met truffelolie

Ingrediënten:

  • 4 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 2 eetlepels boter
  • 200 gram gemengde paddenstoelen (grof gehakt, schoongeveegd) en 
  • gemengde paddenstoel (om te garneren) 
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 2 eieren 
  • 1 eetlepel truffelolie
  • 100 milliliter crème fraîche
  • 50 milliliter slagroom

Benodigdheden

  • muffinvorm (ingevet)
  • bakpapier
  • blindbakvulling

Bereiden: 

  1. Verwarm de oven voor op 190ºC. Snijd een cirkel uit de plakjes bladerdeeg zodat ze in de holtes van de muffinvorm passen. Prik met een vork in het deeg. Leg steeds een velletje bakpapier erop en giet de blindbakvulling erin. Bak de bladerdeegbakjes circa 10 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier met de steunvulling en bak nog 5 minuten verder. Laat afkoelen in de vorm.
  2. Verhit intussen de boter en bak hierin de paddenstoelen, knoflook en rozemarijn. Klop de eieren los met de truffelolie en voeg de crème fraîche en room toe. Klop glad.
  3. Vul de deegbakjes in de vorm met de paddenstoelen en giet het eimengsel erop. Leg een mooi plakje paddenstoel erop en bak de taartjes in de oven in circa 10 minuten gaar en goudbruin. Serveer (lauw)warm.

Bereidingstip

Vervang de truffelolie in dit recept door notenolie.

Liever met vlees? Voeg uitgebakken spekjes toe aan de vulling.

Gestoomde kabeljauwhaasjes op wintergroenten 

Ingrediënten:

  • 2 sjalotjes (gesnipperd)
  • 100 milliliter droge witte wijn
  • 250 gram boter (in blokjes, ijskoud)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui (gesnipperd) 
  • 1 teentje knoflook (in plakjes)
  • 400 gram boerenkool (panklaar) 
  • 400 gram spruitjes (in plakjes, schoongemaakt) 
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 0.5 groentebouillonblokje
  • 4 kabeljauwhaasjes 
  • 2 eetlepels citroensap 
  • 10 gram platte peterselie (fijngehakt)

Bereiden:

  1. Verhit de sjalotten met de wijn in een steelpan en kook tot de helft in. Zeef de saus, schenk het vocht terug in de pan en zet de warmtebron laag. Klop de blokjes boter met een garde stuk voor stuk erdoor. Breng deze beurre blanc op smaak met zout en peper en houd warm.
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook circa 2 minuten. Voeg de boerenkool, spruitjes, tijm en 50 ml water toe en verkruimel het bouillonblokje erover. Stoof afgedekt 10-15 minuten, schep de groenten regelmatig om.
  3. Leg intussen de kabeljauwhaasjes in een stoommandje of zeef boven een pan met kokend water en stoom de vis in 7-8 minuten gaar. Verdeel de wintergroenten over borden en leg een kabeljauwhaasje erop.
  4. Voeg citroensap naar smaak toe aan de beurre blanc. Schenk wat saus over de vis en bestrooi met de peterselie. Lekker met rijst of aardappelpuree.

Vanille-ijstaartjes met frambozensaus en bramen

Ingrediënten:

  • 200 gram speculaasjes
  • 50 gram pistachenoten (gepeld) en
  • pistachenoten (om te garneren)
  • 40 gram boter
  • 1 doosje diepvriesframbozen of
  • 1 doosje verse framboos
  • evt. suiker (naar smaak)
  • 1 vanillestokje (in de lengte gehalveerd)
  • 500 milliliter slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 10 bramen (diepvries)

Benodigdheden:

  • rechthoekige bakvorm (ingevet) of
  • rechthoekige ovenschaal (ingevet)
  • bakpapier
  • keukenmachine

Bereiden:

  1. Bekleed de vorm met vershoudfolie. Knip bakpapier op maat van de bodem en leg het op de bodem.
  2. Maal de speculaasjes fijn in een keukenmachine. Voeg op het laatste moment de pistachenoten toe. Draai nog even kort zodat de nootjes wat kleiner worden, maar nog wel zichtbaar zijn.
  3. Laat de boter smelten en meng de koekjes en nootjes erdoor. Verdeel dit mengsel over de bodem van de vorm en druk stevig aan.
  4. Laat de frambozen eventueel in een steelpan op een lage stand ontdooien en verwarm ze. Pureer met een staafmixer en voeg eventueel suiker naar smaak toe. Wrijf met een lepel of spatel door een zeef en houd de frambozensaus apart.
  5. Schraap het merg uit het vanillestokje. Meng de slagroom met de gecondenseerde melk en het vanillemerg in een kom en klop met een mixer luchtig.
  6. Schep deze roomvulling in de vorm en zet minimaal 3 uur in de diepvries.
  7. Neem de ijstaart uit de vorm en snijd in 12-16 vierkante blokjes. Zet het benodigde aantal blokjes op bordjes en zet de rest weer afgedekt terug in de diepvries.
  8. Besprenkel met de frambozensaus en garneer met de (bevroren) bramen en extra pistachenoten.

Bereidingstip:

Gebruik een springvorm van 20 cm ø en maak taartpuntjes in plaats van vierkantjes.

Voeg een beetje limoen- of sinaasappelrasp toe aan het ijsmengsel.




Born foto en tekst: rewe.de en boodschappen.nl